tiistai 17. syyskuuta 2013

Ihana omena.

Syksyn saapumisesta varmana merkkinä kertovat omenat. Omenamehun höyrytys, omenahillojen keitto, omenapiirakat, kauraomenapaistokset, omenakiisselit, omenat tuoreeltaan, omenat kastikkeissa ja ruuassa... Omenia syödään toki muulloinkin mutta kun kotimaisia omenia käytetään ja laitetaan meillä jatkuvasti ja monessa eri muodossa, se on syksy se.

Ihanat omenat.. Tällä hetkellä viimeiset.. Josko jostain vielä lisää sais.. :)


Sitten joskus kun meillä on omakotitalo ja oma kunnollinen piha, on siellä pihalla myös omenapuita. Tähän asti on käynyt aina niin onnellisesti että joka syksy jonkun tutun tai tuntemattoman puussa on ollut ylituotantoa ja ollaan sitten saatu niitä.


Ylläoleva kauraomenapaistos on yksi parhaista syksyn herkuista. Nopea myös vierasvarana. Omenat lohkotaan palasiksi uunivuokaan. Päälle ripotellaan fariinisokeria. Kaurakuorrutteeseen 100g margariinia, 1dl sokeria (tai fariinisokeria), 3dl kaurahiutaleita (tai neljänviljanhiutaleita), 0,5dl vehnäjauhoja. Margariini sulatetaan ja muut aineet sekoitetaan joukkoon. Tämän määrää kannattaa kertoa isommaksi joko omenien määrän tai oman maun mukaan. :D Kuorrute omenien päälle ja uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi. Tarjoillaan joko vaniljasokerin kanssa maustetun kaurakerman kanssa tai vaniljajäätelön kera. Nam!

Omenasoppaa.

Omppukiisseli on herkkua niin sellaisenaan, kermavaahdon tai jätskin kanssa kruunattuna tai puuron kanssa. Kanelilla saa kivaa lisämakua ja lämpimänä se on minusta parhaimmillaan. Tähänkään mulla ei ole varsinaista ohjetta. Omenat pieniksi palasiksi, kattilaan veden kera. Keitetään, kunnes omenat pehmeitä, Suurustetaan peruna- tai maissitärkkelyksellä, maustetaan sokerilla ja kanelilla. Nam tällekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti