keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Itse tehtyä syksysaippuaa

Kävin vuosi sitten kansalaisopiston saippuakurssilla. Sen jälkeen tehtiin tytön kanssa kotosalla yhdessä saippuoita jonkun verran. Tänään sitten tuo eskarilainen löysi askartelukaapin pohjalle unohtuneen saippuamassan ja innostuneena hihkui:
"tehdään saippuaa, tehdään, tehdään!!"

Ja mehän tehtiin.


Tarvikkeet:
Valmista saippuamassaa
Kauniita lehtiä
Terävä veitsi
Leikkuulauta
Mikron kestävä astia
Lusikka tms. sekoitusväline
Muotti/muotteja saippualle. Tässä tapauksessa uunivuoka ja leivinpaperia. Myös maitopurkin pohjat, jääpalamuotit jne jne jne toimivat oikein hyvin!

Valmiista saippuamassasta on hurjan helppo tehdä itse kotosalla saippuaa. Siksi se sopii hyvin myös lasten kanssa yhdessä puuhasteltavaksi. Tuota valmista saippuamassaa saa ainakin monista verkkokaupoista, löytyy kun googlettelee. :) Kilon paketista tulee jo aika määrä saippuoita.

Aivan ensimmäiseksi käytiin keräämässä pihalta nättejä syksyisiä lehtiä. Ne pestiin ja laitettiin kuivumaan pyyhkeen päälle. 

Saippuamassaa leikataan pieniksi palasiksi. Ne laitetaan mikron kestävässä astiassa mikroon. Minä lämmitin täydellä teholla. 15-20 sekunnin ja lopussa 5-10 sekunnin välein pitää mikrotus lopettaa ja sekoitella välillä. Massan ei pidä antaa kiehua ja vaahtoutua, siksi tärkeää katsoa välillä ja sekoittaa. Kun massa on sulanut (eikä vielä vaahtoutunut) se kaadetaan muotteihin. Tässä kohtaa varovasti ettei pienet apulaiset saa palovammoja!! Meillä muotin virkaa toimitti suorakaiteen muotoinen uunivuoka jonka pohjalle laitoin leivinpaperipalan irrotusta helpottamaan. Massa kaadettiin vuoan pohjalle. Se alkaa jäähtyä ja jähmettyä varsin nopeasti. 

Puhtaat ja kuivat lehdet aseteltiin sinne tänne massan päälle. 

Pilkotaan ja sulatetaan toinen satsi saippuamassaa. Kaadetaan se lehtien päälle tasaisesti.

Kun massa on uudelleen kovettunut, voi saippuan irrottaa muotista. Koska meillä saippua oli tässä vaiheessa yksi iso levy, otettiin vielä leikkuulauta ja veitsi uudelleen esiin ja tyttö leikkeli saippuan eri muotoisiksi palasiksi niin että jokaisen saippuan sisällä oli yksi ehjä lehti.

Helppoa ja hauskaa puuhastelua ja nätti lopputulos. Koristeenahan voi käyttää vaikka mitä mielikuvitus myöden antaa. Näihinhän myydään myös väri- ja tuoksuaineita, mutta eihän ne ole ollenkaan välttämättömiä. 

Kelpaa vaikka tuliaisiksi syyskyläillessä.

<3


1 kommentti: